Så mye koster babyen deg

Det er mye man glemmer når lykkerusen over en ny baby setter inn. Et lite nurk koster en del penger og det er nok mange som glemmer at en liten baby kan bli en stor økonomisk utgift. Men en liten baby koster, eller iallfall alt det forskjellige utstyret den lille trenger koster, og da er det viktig å lære å være kreativ innenfor økonomien, og finne smarte økonomiske løsninger – les eksempel www.scandilån.com.

De vokser også så raskt disse skjønne små nurkene og de trenger stadig noe nytt. Enten det er klær, bleier, ulike matvareprodukter eller annet tilbehør av forskjellig art. De kan ikke leve på ren kjærlighet.

Nødvendig utstyr

En liten baby trenger kanskje en barnevogn, et sted å sove – altså en seng – og et sted å bli stellet, vasket og badet. Man kan finne rimelige løsninger på det og ikke nødvendigvis kjøpe alt helt nytt, men ofte blir det noen innkjøp uansett, selv om man kan få tak i utstyret billig og brukt eller til og med låne av familie og venner. En annen ting er at man må sjekke at det man kjøper brukt eller låner av familie og venner til babyen i det minste er helt og ikke skadet. Det er en verdifull skatt som skal ta i bruk en brukt barnevogn eller en lånt barneseng og da må det være i god og sikkerhetsmessig stand.

Bare disse små, yndige klesplaggene som babyen har, men vokser så altfor raskt ut av koster penger. Eller som ble nevnt, bleiene, som er et spørsmål om man skal bruke engangsbleier eller disse resirkulerbare. Hva vil bli billig og best i lengden? De man må vaske, bruke strøm og vaskepulver til, eller engangspakkene. Det er litt jobb å vaske bleier og man har som regel allerede nok småplagg å vaske med et lite nurk i huset. Dessuten må de jo skiftes etter hvert disse flergangsbruksbleiene også.

Babyklær er ikke så billig som man skulle ønske selv om det er små plagg, og babyen vokser fort. Noen ganger trenger den nesten nye klær i løpet av bare ett par uker, og det er ikke helt greit at barnet bruker altfor små klesplagg eller altfor store heller. Den skal jo ha det litt komfortabelt selv om den er liten. Dyne og sengetøy må den lille også ha, og en selv om en liten baby liker å ha det litt trangt den første tiden så vokser den til og trenger større dyne og sengetøy etter hvert.

En utgift fra dag én

Og selv om den norske stat trør litt til med ulike økonomiske støtteordninger til en ny verdensborger så er ikke det all verdens. Smarte økonomiske løsninger er en fordel å ha tilgang til, ikke bare de første månedene, men også som en liten reservekapital om noen skulle bli ødelagt eller man trenger noe nytt til babyen litt raskere enn man først hadde antatt.

De første månedene trenger ikke babyen stort sett ikke noe annen føde og næring enn melk, men det er ikke alle som kan amme og må derfor ty til morsmelkerstatning og denne koster, og ikke minst også innkjøp av tåteflasker koster. Man kan ikke bare ha en liten tåteflaske på lur, her er det lurt å ha en tåteflaske for hvert måltid i løpet av et døgn, samt ett par ekstra i tilfelle. Ellers kan man fort bli litt sliten av bare det å koke på flasker, forberede en ny og skifte på bleier. Man vil jo også ha tid og overskudd til å kose seg med det lille nurket.

Og foruten dette så kan det være lurt å skaffe en flaskevarmer da mikrobølgevarmet morsmelk eller morsmelkerstatning ikke er å anbefale da slik rask oppvarming tar litt knekken på de næringsmidlene som finnes i melken og som er viktige næringsstoffer for babyen. Og om man kan amme babyen sin så trenger man kanskje litt avlastning innimellom, noen som ser etter den lille mens man tar en hvil, eller kanskje man produserer så mye melk at man trenger å pumpe og da er en god brystpumpe kjekk å ha.

Forbered deg økonomisk

Det er ikke lett å sette opp et nøyaktig budsjett over hva en baby egentlig vil koste deg fordi, som allerede nevnt, finnes det mange greie økonomiske løsninger som blant annet å kjøpe brukt babyutstyr. Men en ting er uansett sikkert, den lille babyen koster, og det blir stort sett litt dyrere enn man egentlig hadde regnet med.

Etter noen måneder med melk skal babyen begynne med grøt og andre typer mat, og selv om det er mye man kan lage på kjøkkenet, skal eller bør iallfall, maten oppbevares i noe. For selv om man for eksempel velger å lage hjemmelaget og most middag til den lille så bør de oppbevares i glass eller små bokser, og dette må handles inn.

Kanskje trengs det et bilsete til babyen, og dette er blitt en kostbar utgift etter hvert. Babysetet skal være godkjent og det skal også sikre babyen på en god måte i bilen. Selvfølgelig kan man også her låne av familie og kjente, men det er ikke alltid like lett da disse babysetene skifter litt på sikkerhetsfunksjoner, og ikke minst hvordan de kan tilpasses i de forskjellige bilene. Det kan være lurt å skaffe seg et relativt nytt bilsete til babyen rett og slett av sikkerhetsmessige årsaker. Man ønsker jo kun det beste når det kommer til trygghet og sikkerhet for babyen sin.

Det er faktisk litt forskjellig utstyr man trenger til et lite nurk som stadig vokser. Klær, bleier, mat og andre ting som vogn, seng, stellebord, og også kanskje til og med én smokk eller to til å ha på lur. Nå er det jo ikke slik at alt «tilbehør» til babyen er dyrt og kostbart, men det er nye utgiftsposter som man ikke alltid tenker over.

Hva vil det koste?

I følge Statens Institutt for forbruksforskning vil i snitt babyen koste deg nesten 50 000 bare det første året. Det høres kanskje mye ut, men med god planlegging er det ikke behov for å ta opp et forbrukslån bare fordi du får barn. I dette regnestykket er det medregnet både ulike produkter babyen trenger som barnevogn og seng, stellebord og tåteflasker, og også ulike matprodukter. Det er litt penger, og selv om en baby ikke kan måles i verdi av penger så må man huske på at det er en utgift, og ikke minst at babyen har rett til å ha det godt, få god pleie, næringsrik mat, sove godt og sitte trygt.

Selvfølgelig trenger man ikke alt som kanskje står på en «må ha til babyen» liste. Kjøp de tingene som babyen trenger aller først slik som seng, klær, bleier, kanskje en smokk og flasker, og eventuelt en vogn, kanskje et bilsete og andre småting. Deretter ta resten litt etter hvert, og se om det egentlig er behov for det. Det er ikke sikkert du trenger lammeull, reiseseng eller bæresele, og mye kan man finne brukt til en rimelig pris og i ganske god stand. Da er det godt å først få en oversikt over hva man egentlig trenger til den nyfødte og deretter kunne bruke litt tid på å finne ting til en grei og god pris, og ikke minst som er i god stand om man velger å kjøpe brukt.

Ta en stelleveske for eksempel. Man trenger nødvendigvis ikke kjøpe en ekte stelleveske hos babyforhandleren, men finne en stor og grei, rimelig veske med plass til det man trenger å ha med seg når man tar med seg babyen ut. Den skal i utgangspunktet romme én tåteflaske eller to, et lite klesskifte, ett par bleier, et lite teppe, og kanskje én leke eller to, eventuelt en pakke våtservietter.

Men det skal etter hvert også sikres i hjemmet. Babyen vokser til, den begynner å bevege seg litt rundt på egen hånd, kanskje må det installeres en trappegrind, kanskje må du skaffe sikring på skapdører og stikkontakter. Kanskje trenger du også en lekegrind som babyen kan leke trygt i, og ikke minst da trenger den også noen leker som den kan leke med, og kanskje et godt teppe å ligge eller sitte på.

Etter hvert som babyen vokser vil den også trenge en stol som den kan sitte godt i, og kanskje har den også bruk for en vippestol. Tripp-trapp stoler er gode stoler for babyen, både til å sitte i og ikke minst så er en slik stol laget på den måten at den vokser litt sammen med barnet etter hvert som det vokser også.

Uansett om babyen vil koste deg ca. 50 000 det første året, eller ikke så er den verdt hver eneste krone. Den lille fortjener å ha det trygt, godt og behagelig. Og det er ingen prislapp på et barn, egentlig, det er mer verdt enn all verdens penger, men også nettopp derfor er det så viktig at den får de ulike tingene som mat, klær og annet tilbehør som den trenger for å vokse opp. Det er viktig at de ulike produktene er gode og sikre produkter for babyen. Bruk tid på å finne de produktene som er best for deg og babyen, men også for din økonomi.