Det er dyrt å bli nybakte foreldre

En liten uskyldig baby koster litt mer penger enn man i utgangspunktet tror. Det er ikke bare alle de store tingene som barnevogn, seng, stol, bilsete og lekegrind som koster penger, men også de små tingene som en baby trenger som du i første omgang faktisk ikke tenker over engang. Dette gjelder blant annet bleier, tåteflasker, smokk og små, yndige klær som den lille vokser ut av så altfor raskt. Og dette er jo bare begynnelsen – listen blir alltid litt lenger enn man regner med.

Finansiering

Noen ganger må man kanskje ta opp et lite forbrukslån for å få det til å gå rundt, for det vil dukke opp noen uventede utgifter når det nye, lille familiemedlemmet har meldt sin ankomst. Forbrukslån kan kanskje virke litt unødvendig og også for mange litt «skummelt», men det er en fin økonomisk løsning når uventede utgifter oppstår. Jan Edvardsen fra forbrukslaan.no oppfordrer de som trenger økonomisk hjelp i forbindelse med familieforøkelse til å seriøst undersøke mulighetene og ikke minst den fleksibiliteten som forbrukslån kan gi en – både i forhold til beløp man trenger og nedbetalingstid. Men Edvardsen understreker også viktigheten av å ikke ha noen tidligere inkassokrav liggende. Det kan sette en liten stopper for muligheten til å kunne motta lån, selv om det på mange måter er en lett sak å få ordnet opp i etter hvert.

Jan Edvardsen fra forbrukslaan.no understreker at «det kan være lurt å sende inn en forespørsel til flere banker om forbrukslån for å se både hvem som tilbyr best lån, nedbetalingstid og renter.» Man ønsker jo et så rimelig og greit lån som mulig, samtidig som man også skal kunne leve mens man betjener det. Lånet dekker til forutsette og uforutsette utgifter som kan dukke opp etter en familieforøkelse.

For selv om det finnes flere gode støtteordninger fra den norske stat, slik som både småbarnstillegg og barnetrygd, så dekker dessverre ikke dette alt. Noen ganger må man ut med litt mer penger i en engangssum enn hva man først hadde trodd eller tenkt seg.

Nødvendig utstyr til den lille

Det er greit at det er en liten kropp som skal ha nye klær og at klesplaggene dermed er ganske små, men de koster likevel penger – og babyen vokser fort i størrelse. Man trenger nødvendigvis ikke en hel liten garderobe til den lille, men noen klesplagg må man ha. Det bør stort sett ikke være så altfor lite eller altfor stort det babyen skal ha på seg, selv om det er greit å kunne kjøpe en størrelse eller to større enn det barnet trenger eller har behov for akkurat der og da.

Kanskje vil ikke den lille amme eller mamma har litt for lite melk å gi til babyen. Dette er ikke noe unormalt, men da må det kjøpes inn tåteflasker og morsmelkerstatning. Dette er ikke billige produkter – selv om man kan finne disse på tilbud innimellom.

Det er nødvendig å kunne ha tåteflasker for alle måltider i løpet av en dag, da for eksempel 4-6 flasker som er klare for dagens, og kanskje nattens, matbehov hos babyen. Morsmelk og morsmelkerstatning bør også helst ikke varmes opp i mikrobølgeovnen, da hastigheten ved denne oppvarmingsmetoden ødelegger viktige næringsmidler som babyen trenger. Dermed må en også kjøpe inn flaskevarmer som varmer opp melken på en forsvarlig måte. Senere blir det grøt og middagsglass, og selv om man kanskje velger å lage middagen selv til barnet så må den jo oppbevares i noe. Dette er en utgiftspost som ved første øyekast ikke virker så stor, men det må kjøpes inn og det er ikke sikkert barnetrygden er inne på kontoen den dagen. Da er det veldig greit å kunne ha muligheten å bruke av forbrukslånet.

Bleier er noe som ofte er på tilbud, så her kan du få noen gode kjøp innimellom. Du kan også kjøpe inn flere bleiepakker på en gang. Men babyen vokser og trenger også etter hvert større bleier, så man kan ikke kjøpe inn den samme bleiestørrelsen til enhver tid. Noen ønsker å bruke engangsbleier, mens andre ønsker å bruke gjenbruksbleier. Begge deler koster, selv om mange tror det er billigere (og mer miljøvennlig) med gjenbruksbleier. Men disse skal tross alt vaskes og det blir brukt både vann, strøm og vaskepulver til dette – kanskje til og med litt tørketrommel for å få dem tørre. Dessuten trenger man mange av dem, og ikke minst må de faktisk også kjøpes inn i litt forskjellige størrelser. De skal tross alt «holde tett»; det skal helst være minimalt med lekkasjer av det ene eller andre. Så uansett hvilke type bleier man velger å bruke til babyen sin så er det faktisk en utgiftspost.

Et lite barn trenger også ulike leker og aktiviteter som den kan leke med. Dette tilfredsstiller både utviklingen til barnet, samtidig som det også er til kos og fornøyelse for den lille. Det finne mange flotte leker man kan få for en billig penge, men det er lurt å sjekke at lekene er forsvarlige for barnet. Ikke minst så er det lurt å passe på og sjekke at det ikke er for eksempel små deler som kan falle av eller babyen kan spise.

Du trenger ikke alt med en gang

Det finnes mange gode tips og råd, og ikke minst forskjellige oversikter, over «hva man bør kjøpe inn til babyen». Du kan finne slike forskjellige oversikter i enten magasiner eller på nett over hva babyen din trenger, men det er viktig å huske på at du behøver faktisk ikke å gå til alle de innkjøpene med en gang. Tenk deg litt om og begynn med det mest viktige først – slik som stellebord og mulighet for å bade babyen, en seng, sengetøy, barnevogn og bilsete. Litt gode tepper, noen klesplagg og litt undertøy, litt stelleutstyr, bleier og kanskje en liten smokk av småting som den lille har behov for.

For det er jo faktisk ikke sikkert man for eksempel trenger ullpose i vognen med en gang, det kommer jo litt an på hvilken årstid babyen er født på. Det er heller ikke sikkert at du vil ha behov for bæresele eller reiseseng. Noen ting kan man ta etterhvert og heller se om det er behov for da. Kanskje blir det et behov, kanskje ikke. Det er for eksempel ikke alle som trenger å kjøpe en bæremeis til barnet sitt – ganske enkelt fordi de går ikke på tur i naturen på den måten. Dessuten så får man ofte litt gaver av familie, venner og bekjente når et nytt familiemedlem melder sin ankomst, og da kan også være litt lurt å avvente litt med babyhandlerunden for å se hva mer babyen har behov for etter man har fått eller mottatt et lite gavedryss.

Hvor mye resulterer dette i?

Et lite uskyldig nurk koster bare det første leveåret i snitt ca. 50 000 norske kroner. Da har man regnet ut et snitt på rimelige og gode produkter som babyen trenger, samt også kjøp av brukte produkter. For det finnes mye bra, brukt og billig man kan kjøpe til den lille. Det er bare viktig å sjekke at alt fungerer som det skal og at det ikke er noen skader på produktet. Det er litt kjedelig å kjøpe trappegrind med løse sprinkler for eksempel, eller et bilsetet der selene ikke fungerer som de skal.

Det er ikke lett å sette opp et skikkelig budsjett for å se hva babyen din vil koste deg. Små babyer har en tendens til å være litt uforutsette noen ganger når det kommer til hvilke behov de har. Etterhvert så vokser babyen til og nye og andre behov dukker opp. Det kan være alt fra en ny barnevogn, en lekegrind eller sikring i hjemmet ditt. Den lille vokser gradvis til og er nysgjerrig på omgivelsene sine, og det er litt forskjellig i hjemmet som bør sikres som man kanskje ikke alltid tenker på. Alt fra skapdører til trappeavsatser og stikkontakter bør ha en form for sikring når den lille begynner å bevege seg rundt og har lyst til å utforske det som er rundt den. Det kan fort bli dyrere å ikke sikre en stikkontakt enn å sikre den. Man ønsker selvfølgelig ikke at barnet skal skade seg.

Man kan ikke sette en prislapp på en liten baby. Dens verdi kan ikke måles i all verdens penger selv om den lille koster litt penger og dens ankomst byr på litt nye og andre utgifter. Den lille fortjener uansett å ha det beste, selv om det nødvendigvis ikke betyr eller trenger være verken den dyreste eller nyeste barnevognen eller lekegrinden, tripptrapp stolen eller babygym. Babyen fortjener å ha det trygt og godt, og bli stimulert etterhvert som den vokser til både når det gjelder nye klær, mat, bleier, leker og andre produkter som den lille trenger. Dette kan noen ganger by på en liten uforutsett økonomisk utgift, og da kan det være lurt å blant annet sjekke litt opp i forhold til ulike tilbud som de forskjellige forbrukslån har å tilby.